Rulouri dulci de afine cu ricotta si lamaie

Rulourile dulci cu afine, ricotta si lamaie sunt perfecte pentru un pranz sau un brunch de primvara sau vara. Un aluat moale si untos amestecat cu gem dulce de afine si copt cu o glazura de miere ce permite rulourilor sa se caramelizeze si sa fie lipicioase in partea superioara. Fiecare rulou se glazureaza apoi cu crema de ricotta.

Timp de preparare

Pregatirea rulourilor – 25 de minute

Timp de copt – 20 de minute

Timp de asteptare pentru aluat – 1 ora si 20 de minute

Ingrediente

  • 2 lingurite si jumatate de drojdie uscata
  • 1 cana de lapte
  • 2 linguri de miere
  • 3 si jumatate – 4 cani de faina, plus faina pentru tapetat tava de briose
  • 1 sfert de lingurita de cardamom
  • Jumatate de lingurita de sare
  • 3 oua mari, la temperatura camerei
  • 6 linguri de unt topit
  • 2-3 linguri de coaja de lamaie
  • 4 linguri de unt la temperatura camerei, plus mai mult pentru uns
  • Un borcan de gem de afine, gros (~250g)
  • Un sfert de ceasca de miere

Ingrediente glazura

  • 1 cana de ricotta, la temperatura camerei
  • 1-2 cani de zahar pudra
  • O lingura de coaja de lamaie rasa
  • 2 lingurite de esenta de vanilie

Mod de preparare

  1. Pentru a face aluatul, in bolul mixerului puneti laptele, drojdia si mierea. Lasati-le asa timp de 5-10 minute, pana incepe sa faca mici balonase. Adaugati cele 3 cani si jumatate de faina, cardamom, sarea, ouale, untul topit si o lingurita de coaja de lamaie rasa. Folosind mixerul, amestecati 4-5 minute, pana cand faina este complet incorporata in aluat. Daca aluatul pare lipicios, adaugati inca o jumatate de cana de faina.
  2. Acoperiti bolul si lasati-l sa stea la temperatura camerei pentru o ora, sau pana cand aluatul isi dubleaza volumul.
  3. Preincalziti cuptorul la 180 de grade si tapetati cu faina o tava pentru 12 briose.
  4. Presarati faine pe masa unde urmeaza sa intindeti aluatul. Turnati aluatul, framantati-l si apoi intindeti-l, sa aiba o suprafata de 25x40cm. Intindeti uniform 2 lingurite de unt moale pe toata suprafata. Intindeti apoi gemul de afine si presarati coaja de lamaie. Rulati aluatul si lipiti-l la capete, sa nu curga compozitia. Folositi un cutit pentru a taia ruloul in 12 bucati egale, pe care le puneti cu grija in tava pentru briose. Ar trebui sa se potriveasca perfect, dar este ok si daca par putin mai mari. Acoperiti tava si lasati-o afara timp de 10 minute.
  5. Intre timp, topiti mierea si 2 lingurite de unt. Fierbeti acest amestec timp de 1 minut, apoi luati-l de pe foc. Folositi-l pentru a unge fiecare rulou in parte. Coaceti rulourile timp de 20 – 25 de minute, pana devin aurii spre maroniu. Verificati-le mai des spre sfarsit, sa nu le ardeti.
  6. Pentru a face glazura, bateti ricotta folosind un robot de bucatarie, pana devine cremoasa. Adaugati zahar pudra si coaja de lamaie si amestecati bine. Daca glazura pare prea moala – lichida, adaugati mai mult zahar pudra.
  7. Turnati glazura peste rulouri. Serviti rulourile calde.

Daca vreti sa taiati rulourile, dar sunt prea calde si se strivesc, le puteti lasa la frigider sau la congelator timp de 20 de minute.

Pentru a lasa coca la crescut peste noapte, acoperiti-o si lasati-o in frigider. Dimineata scoateti coca din frigider si lasati-o sa ajunga la temperatura camerei cat timp se incalzeste cuptorul. Preincalziti cuptorul la 180 de grade. Coaceti rulourile timp de 25 – 30 de minute, sau pana se rumenesc, avand o culoare galben spre maroniu.

Pentru a face rulouri dulci cu afine, ricotta si lamaie, inlocuiti faina cu faina fara gluten.

Daca nu aveti robot de bucatarie, puteti inlocui crema de ricotta cu frisca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here