Meiul face parte din categoria cerealelor si nu este adresat doar pasarilor. Multi se gandesc la mei numai ca la un ingredient din semintele pentru pasari si alimentatia lor. Dar meiul este excelent si pentru oameni. Are calitati remarcabile si un gust foarte bun cand este fiert.
Meiul – Super cereala fara gluten
Meiul este considerat o super cereala, care nici nu contine gluten. Asa ca terciul de mei poate fi introdus fara probleme in alimentatia bebelusilor sau a persoanelor cu intoleranta la gluten. Este una dintre cerealele cel mai usor de digerat pentru organism, are un efect alcalin asupra corpului, combate excesul de acizi si ajuta in cazul tulburarilor digestive.
Usor de gasit si accesibil
Meiul este cultivat foarte popular in tari precum India, Nigeria, Niger, China. Poate exista in diferite variante de culori: alb, gri, galben sau chiar rosu. Este o cereala disponibila in magazine tot timpul anului si la preturi foarte accesibile.
Cel mai des vei gasi meiul decorticat. Il poti cumpara din magazinele cu produse naturiste sau online; exista foarte multe magazine online cu o gramada de sortimente de cereale, tarate si alte produse din aceasta categorie. Dupa ce este gatit, meiul devine pufos si seamana la gust cu piureul de cartofi.
Excelenta sursa de minerale
Meiul contine carbohidrati, proteine, fibre si ofera o varietate mare de minerale precum magneziu, potasiu, siliciu, fosfor, zinc, mangan, fier, calciu, dar si vitamina B, acid folic. Tocmai de aceea el este un bun aliat pentru sanatate, cat si pentru mentinerea frumusetii pielii, a parului si unghiilor, pe care le ajuta sa fie mai puternice.
Cum il pregatesti si ce combinatii poti sa faci cu mei
Meiul se consuma fiert si are un gust placut, chiar mai dulce decat graul. La 250 grame de mei se adauga pentru fierbere 750 ml de apa si se fierbe 25 – 30 de minute. Se condimenteaza in functie de preferinte. Rezultatul final va semana cu un piure de cartofi, asadar cu siguranta meiul va fi si pe placul copiilor.
Meiul poate fi un bun inlocuitor al ovazului pentru a face terci (porridge), care poate fi mancat la micul dejun sau drept gustare ori chiar in loc de cina. In Rusia si Germania acest terci se mananca indulcit, meiul se fierbe fie in apa, fie in lapte si se pune zahar sau miere ori bucati de mere, adaugate in timpul fierberii. Mierea se pune numai dupa ce terciul s-a mai racit, altfel ea devine toxica.
Meiul este utilizat si drept garnitura sau ca parte dintr-un fel de mancare. Se poate gati si combina cu carne sau legume fierte, cu fasole, brocoli sau conopida, piure de dovleac, vinete, ciuperci, etc. Poti sa folosesti mei si la pregatirea unor batoane de seminte facute in casa. De asemenea, meiul fiert se poate adauga si in supe sau salate.
Idei pentru retete gustoase cu mei
Poti sa utilizezi mei ca umplutura alaturi de alte legume sau carne pentru ardei umpluti, rosii sau dovlecei umpluti. Poti sa il incluzi si in chiftele vegetariene. Exista pe internet retete si de supa de mei sau budinca de mei.
Daca faci o tocanita cu carne poti pune si mei. Incearca si frittata cu mei, ciuperci si praz sau spanac, adica un fel de omleta care se face cu multe oua (6-8), legume si se pregateste la cuptor. Poti incerca si briose cu mei si legume. La o mancare de mazare sau linte poti sa adaugi si mei.
Mei – Contraindicatii
Celor care au probleme cu glanda tiroida nu le este indicat consumul de mei in cantitati mari, insa poate fi consumat in cantitati moderate.