Lifestyle

Istoria gecii de piele

Istoria gecii de piele

Trendurile in moda se schimba mereu, multe lucruri noi apar si multe lucruri vechi revin la moda. Unele articole vestimentare, insa, reusesc sa ramana. Gecile de piele sunt astfel de piese, chiar daca stilul sau croiala se mai schimba.

Acum, gecile de piele se gasesc in atat de multe croieli, incat oricare ar fi genul tau vestimentar, gasesti o geaca din piele care sa ti se potriveasca. Bineinteles, exista modele, precum gecile de motor sau gecile aviator, care nu se schimba, dar optiunile nu se opresc acolo. Poti gasi modele casual, dar si modele formale.

Folosirea pielii ca si protectie se poate urmari pana la oamenii pesterilor, care au descoperit ca pot folosi fumul pentru a usca pieile animalelor, si puteau folosi unele ierburi pentru a le pastra in conditii bune. Inca nu stim unde au gasit fermoarele. Aceste piei se foloseau pentru a crea articole vestimentare rudimentare, ce tineau mai bine de cald si ofereau protectie mai buna decat cele facute din plante. Acestea au fost primele geci din piele cunoscute de om. Desi tehnicile folosite erau brute, au fost baza tehnicilor avansate din ziua de astazi prin care se fabrica gecile de piele.

In cultura noastra, gecile de piele au devenit populare la inceputul anilor 1900, cu stilul aviator, purtat de piloti si militari. Aceste geci faceau parte dintr-o uniforma gandita sa-i protejeze la altitudini ridicate. Gecile tip aviator erau apreciate pentru confortul si durabilitatea lor.

In anii 1950, Marlon Brando a introdus in cultura populara gecile de motor (biker), in fimul “The wild one”. Asa a inceput un trend care leaga vedetele de la Hollywood de gecile de motor, stil care s-a si pastrat, find catalogat drept “cool”. De atunci au aparut o multime de filme, cu multe caractere memorabile ce purtau geci de motor. John Travolta a purtat o geaca de piele in Grease (1978), Arnold Schwarzenegger a purtat o geaca de motor in Terminator (1984), si lista de personaje nu se opreste aici: Mel Gibson in Mad Max (1979), Johnny Depp in Cry Baby (1990), si nu uitam nici de Hugh Jackman in X-men (2000). Parca Hollywood-ul a incercat sa promoveze gecile de piele!

Gecile de piele sunt mult mai mult decat imbracaminte. Gecile de motor sunt proiectate sa functioneze si ca echipament de protectie. Se fac din materiale mai groase si mai grele, pentru a putea proteja calaretul de lovituri, rostogoliri sau alunecari. Motociclistii apreciaza gecile din piele pentru protectia oferita si pentru durabilitate. Chiar si gecile de motor vin intr-o varietate de stiluri. Unele incorporeaza captuseli aditionale sau chiar armura in locuri predispuse la impact in eventualitatea unui accident. Multi oameni care nu au motocicleta poarta astfel de geci pentru stil si pentru durabilitate.

O serie de designeri italieni au inclus gecile din piele in colectiile lor. Varietatea de geci din piele italienesti se potrivesc aproape oricarei ocazii si cu aproape orice tinuta. Si sunt disponibile atat geci din piele pentru barbati, cat si pentru femei. Se pot purta la tinute casual, dar si la tinute formale. Desi gecile de piele traditionale sunt doar negre sau maro, astazi le putem gasi in aproape orice culoare sau combinatie de culori.

Gecile de piele sunt piese atemporale, ce si-au gasit locul in multe culturi si in istorie. Ca si orice alt articol vestimentar, stilurile si designul care sunt considerate la moda se schimba din cand in cand. Cu toate acestea, modelele de geci din piele pentru femei si barbati sunt mereu la moda si exista cel putin un model de geacaa ce se potriveste pentru orice ocazie sau garderoba.

Gecile de piele au evoluat si au avansat odata cu procesele de fabricatie. De-a lungul tuturor schimbarilor si avansurilor tehnologice, gecile de piele au fost prezente intotdeauna in garderobele noastre si vor continua sa fie un articol foarte raspandit, in multe forme, si in viitor.

2 Comments

  • SB 20/09/2022

    Tare articolul! Mi-a placut foarte mult. La mai multe!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.