Sanatate

Cele mai răspândite mituri despre tratamentul de canal

cele mai raspandite mituri despre tratamentul de canal

Atunci când dintele este afectat de o infecție, poate fi necesar un tratament de canal, realizat de medicul specializat în endodonție. Acesta implică îndepărtarea pulpei dentare infectate, curățarea canalului și obturarea dintelui.

Cu toate că este una dintre cele mai comune proceduri stomatologice, nu este lipsită de mituri, care determină pacienții să evite pe cât posibil medicul dentist.

Iată care sunt câteva dintre cele mai frecvente mituri despre tratamentele de canal:

  • Sunt dureroase

Este adevărat că disconfortul specific unei intervenții la nivelul pulpei dentare poate exista, însă tratamentele de canal nu sunt dureroase. Asigură-te că mergi la o clinică cu dotări moderne, ce utilizează aparatură avansată, care îmbunătățește considerabil confortul pacientului.

Astăzi tratamentele de canal sunt realizate la microscop, iar soluțiile de anesteziere disponibile elimină complet durerea.

  • Pot provoca daune dinților

Scopul unui tratament de canal este să salveze dintele, nu să îl distrugă. Acesta permite tratarea dinților cariați, în cazul cariilor profunde, pentru a reda sănătatea orală și a împiedica pierderea lor.

  • Sunt prea costisitoare

Spre deosebire de un implant dentar, costul unui tratament de canal este mult mai mic, făcând posibilă salvarea dintelui.

  •  Extracția este mai bună

Un alt mit care determină unii pacienți să excludă urmarea unui tratament de canal, este neîncrederea în eficiența acestuia. Este adevărat că o coroană e.max sau niște implanturi dentare îți redau zâmbetul perfect, însă acestea sunt recomandate de medici doar în cazul dinților care nu pot fi salvați.

Ca atare, prima măsură recomandată este de salvare a dinților naturali, prin tratamente eficiente de endodonție. Doar atunci când acestea nu sunt posibile, se optează pentru extracția și înlocuirea dinților lipsă cu implanturi dentare.

  • Tratamentul de canal poate fi realizat de către orice medic dentist

Succesul unui tratament de canal depinde de experiența medicului endodont și de tehnologiile moderne pe care acesta le utilizează, precum microscopul dentar.

După un consult inițial, vei putea primi recomandarea de tratament de canal, mai ales în cazul în care prezintă durere severă, de durată, ce se înrăutățește la mestecare, sensibilitate la cald sau rece, decolorări ale dintelui sau sensibilitate a gingiei din jurul acestuia.

  • Orice carie se tratează cu un tratament de canal

Nu toate cariile necesită un tratament de canal. Acesta se recomandă atunci când pulpa dentară este infectată sau inflamată. Astfel, poți avea nevoie de un astfel de tratament, dacă dintele prezintă o carie profundă, ce permite bacteriilor să pătrundă la nivelul pulpei.

De asemenea, dinții ciobiți și crăpați sau cei care au fost supuși unor intervenții repetate, pot avea nevoie de tratamente de canal, din cauza creșterii riscului de infecții și inflamații.

Soluțiile pe care stomatologia modernă ți le pune la dispoziție astăzi permit tratarea oricărei probleme de sănătate orală. Fie că îți dorești tratamente de canal, implanturi dentare, fațete e.max pentru zâmbete perfecte sau proteze, există clinica potrivită, care să îți ofere soluții de tratament potrivite, adaptate nevoilor tale.

Nu lăsa teama de dentist să te țină departe de un zâmbet sănătos. Tratamentele de canal sunt o soluție eficientă, prin care îți poți salva dintele și reda sănătatea orală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.