Retete

Ce este cardamomul?

Cardamom

Se foloseste cardamom atat pentru dulciuri, cat si pentru mancaruri savuroase. Este foarte folosit in bucatariile indiene, in cele din orientul mijlociu, cele arabe si in bucataria suedeza. Este de 2 feluri si se poate folosi ca si pastai intregi, ca seminte si macinat. Se foloseste in condimentarea mancarurilor indiene pentru a asezona carnea si legumele, dar si in bauturi calde precum ceai masala si cafea turceasca.

Ce este cardamomul?

Cardamomul este un condiment care se face din pastaile unor plante din familia ghimbirului. Pastaile de cardamom sunt fusiforme si au o sectiune triunghiulara. Pastaile contin seminte, dar se pot folosi si pastaile in intregime sau macinate. Semintele sunt mici si negre, iar pastaile difera in functie de culoare si dimensiunea speciei de plante.

Tipuri de cardamom

Exista 2 tipuri principale de cardamom: cardamom negru si cardamom verde. Exista si cardamom alb, dar este doar o versiune albita a celui verde. Cardamomul verde este folosit indeosebi in bucataria nordica si in bucataria orientala, iar retetele indiene sau asiatice specifica, de cele mai multe ori, ce tip de cardamom este folosit – verde sau negru.

Cardamomul verde (Elettaria cardamomom) este considerat cel adevarat. Este cel mai des intalnit si se gaseste si la supermarketuri. Este o alegere buna pentru retete dulci, dar se poate folosi si in mancaruri delicoase. Versiunea albita – cardamom alb – este mai putin savuroasa. Creste in zoe tropicale din India, Malaezia si Costa Rica.

Cardamom negru. Are pastai mai mari, de culoare maro inchis. Are o aroma usor de afumat, deci este potrivit pentru retete de mancare, dar se foloseste si la deserturi in partea de sud a Indiei. Se cultiva la est de Himalaya.

Cardamomul se foloseste in bucataria indiana si in cea orientala. In retetele indiene se folosesc pastaile intregi in prepararea orezului basmati si a diferitelor retete de curry. In bucataria orientale se foloseste macinat in mai prepararea mai multor deserturi.

Retetele cu cardamom negru presupun folosirea intregii pastai, cu semintele intacte. Se elimina apoi pastaile, intrucat este neplacut sa mananci pastai intregi.

Daca vrei sa folosesti cardamom verde, este ideal sa folosesti pastai intregi. Cand cumperi cardamom macinat din magazinele de condimente, acesta nu este la fel de aromat, din moment ce uleiul esential din semintele de cardamom isi pierd din savoare destul de repede dupa macinare.

Ce gust are cardamomul?

Cardamomul are un gust puternic, dulce, cu aroma intepatoare, cu note de lamaie si menta. Cardamomul negru are o nota fumurie si o senzatie racoritoare de mentol.

Gatitul cu cardamom

Poti folosi cardamom macinat pentru retete care specifica asta, dar poti da mai multa savoare mancarii daca folosesti pastai intregi. Prajeste cardamom verde intr-o tigaie pentru cateva minute. Lasa-l sa se raceasca pentru un minut, apoi scoate-i semintele. Pastaile goale se pot folosi pentru a da aroma cafelei sau ceaiurilor. Macina semintele intr-un mojar cu pistil pentru cele mai bune rezultate, sau poti folosi o rasnita de condimente.

Daca vrei sa folosesti cardamom pentru bauturi calde precum cafeaua, pur si simplu macina 3-4 seminte de cardamom impreuna cu boabele de cafea, si apoi toarna apa fierbine, ca de obicei. Se pot macina chiar si pastai intregi, dar se pot folosi si doar semintele.

Retete cu cardamom

Este interesant ca una dintre tarile unde se consuma cardamom este Suedia, unde se foloseste la orice, de la asezonarea fripturilor, a burgerilor si chiar a produselor de patiserie. Se combina bine cu scortisoara, nucsoara, cuisoare, iar aceste condimente sunt incluse si in retete indiene condimentate cu cardamom, cum ar fi garam masala. Bauturi precum vinul fiert, cidru fierbinte sau eggnog de asemenea pot include aceste condimente.

Inlocuitori pentru cardamom

Este greu sa inlocuiesti cardamomul, dar poti amesteca o serie de condimente pentru a-l inlocui. Scortisoara este cheia, iar cel mai bun amestec ar fi parti egale de scortisoara macinata si nucsoara. Daca nu ai nucsoara, poti folosi ghimbir sau cuisoare impreuna cu scortisoara.

Cum se pastreaza cardamomul

Cel mai bine este sa pastrezi cardamomul pastai intr-un container inchis, intr-un loc rece si uscat. Il poti pastra si macinat, dar isi va pierde intensitatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.