Sanatate

Când ai nevoie de cârje și cum să le alegi?

carje

Cârjele sunt dispozitive ajutătoare de mers, de mare ajutor persoanelor cu dificultăți de deplasare și celor care se recuperează, după o intervenție chirurgicală. Pentru a beneficia pe deplin de confortul și siguranța pe care acestea le oferă, este important să le alegi corect.

Mai departe în acest articol găsești informații despre indicațiile terapeutice ale cârjelor, dar și cum să le alegi pe cele mai potrivite pentru nevoile tale.

Când poți avea nevoie de o cârjă?

Purtarea unei cârje este recomandată în mai multe situații, precum următoarele:

  • După urmarea unei intervenții chirurgicale, atunci când te afli în perioada postoperatorie. Spre exemplu, intervențiile precum artroplastia de șold necesită purtarea unei cârje, pentru a asigura deplasarea sigură în perioada de recuperare.
  • Pacienții cu artrită sau alte afecțiuni reumatice, pentru a reduce și a îmbunătăți mobilitatea.
  • Anumite afecțiuni neurologice, precum accidentul vascular cerebral, deoarece cârjele pot ajuta la reabilitarea și susținerea mobilității pacientului.
  • Probleme de echilibru, precum vertijul, pot necesita utilizarea unei cârje, pentru a susține echilibrul.  
  • Afecțiuni degenerative, precum scleroza multiplă sau boala Parkinson, deoarece cârjele oferă sprijin pacienților pe durata deplasării.

Cum le alegi corect?

Vizitează un magazin fizic sau online de tehnică medicală, pentru a găsi modelul perfect de cârjă, care să îți asigure o deplasare ușoară și sigură. Pentru a le alege corect, ține cont de tipurile de cârje disponibile și avantajele acestora, respectiv:

  •  Cârjele subaxilare

Recomandate persoanelor care au nevoie de sprijin suplimentar în caz de recuperare după o intervenție chirurgicală sau celor accidentate, acestea îți oferă o stabilitate ridicată. Astfel, ele sunt prevăzute cu două puncte de sprijin, respectiv unul în palmă și unul axilar.

În plus, acestea sunt rezistente la șoc și la intemperii, cu suport palmar confortabil și vârfuri ce îți asigură o bună aderență la suprafața de mers.

  • Cârje de antebraț

Pacienții mai activi, cu suficientă putere în brațe, pot opta pentru cârje de antebraț, care va reduce greutatea de pe piciorul afectat. Aceste cârje sunt disponibile în designuri atractive, ergonomice, care îți asigură deplasarea ușoară.

De asemenea, înălțimea acestora poate fi ajustată, în funcție de statura ta, pentru a-ți asigura o deplasare confortabilă și sigură.

Înainte de a te hotărî asupra unui tip de cârjă pe care să îl folosești, este de preferat să consulți un medic, care îți va oferi recomandări adecvate. În plus, unele magazine de tehnică medicală îți pot oferi siguranța de care ai nevoie, astfel încât să găsești cârja perfectă, adaptată problemei tale de sănătate.  

Nu exclude importanța materialelor de calitate, de preferat fiind aluminiul ușor, care permite o utilizare îndelungată. Odată ce ai găsit cârja perfectă, dar amortizorul de la baza ei se uzează, îl poți înlocui cu unul nou, pentru a-i menține aderența.

Sunt de evitat cârjele second hand, datorită uzurii dificil de observat, ce îți pot pune în pericol sănătatea.

Iar dacă nu știi care este cârja potrivită pentru tine, cere ajutor specializat, fie de la medic, fie de la consultanții magazinului. Cu cât vei fi mai informat, cu atât vei putea alege un produs durabil, de calitate, cu ajutorul căruia să poți merge în siguranță.

Articol redactat de Agentia Campaigns.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.